İzmir’de yerli kuru fasulyeye 1.5 milyon liralık destek
İZMİR (İGFA) – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla küçük üreticilere destekleri artarak devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez yaz başında alım garantili olarak dağıtılan yerli kuru fasulye tohumları, karanlık kış öncesi çiftçinin rahat nefes almasını sağladı. Hasadın ardından çiftçinin emeğini kilosu 45 liraya ve piyasa fiyatının iki katına satın alan Büyükşehir Belediyesi’nin ilk durağı Ödemiş’in dağ köylerinden Horzum oldu.
Horzum köyünde 100 dönüm araziye ekim yapan 26 üretici 300 bin lirayı aşkın destek verdi. Proje ile 5 ilçede 97 çiftçiden 1 buçuk milyon liralık eser satın alındı.
Bergama, Foça, Menderes, Urla ve Ödemiş ilçelerinde bu yıl ilk kez başlatılan proje ile üreticilere 3 ton yerli kuru fasulye tohumu dağıtıldı ve toplam 322 dönüm arazi ekildi.
İzTarm A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘Bir Tarım Daha Mümkün’ ideolojisinin karşı tarafındayız. Yoksullukla, iklim kriziyle mücadele etmek ve atalık tohumları desteklemek için yürüttüğümüz bu projede Horzum köyündeyiz. Burası Ödemiş’in yüksek rakımlı yerlerinde, daha önce kuru fasulye üretimi yapan bir köy. Bu projeyi bu yıl beş ilçemizde hayata geçirdik. Nohutla başladık, kuru fasulyeyle devam ettik. Bu iki yerli tohumu Karakılçık ile birlikte üreticilerimize verdik. Bu yıl topladığımız hasatı tohumluk için ayıracağız. Yaklaşık 25 ton alım yapacağız. Yılda 3 bin dekarlık bir alanda bu ürünleri yetiştirmek ve yaygınlaştırmak istiyoruz. Nohut, kuru fasulye, karakılçık ve kamış çavdarda çiftçimize desteğimiz devam edecek” dedi.
Piyasanın iki katı fiyattan alım yaptıklarını vurgulayan Murat Onkardeşler, “En önemli hedefimiz üreticinin ürettiği yerde kalması. Başkanımız şehrin arka mahallelerini önemsediği gibi, kırsalda da uzak köyler öne çıkıyor. Bu noktalarda kadere terk edilme söz konusudur. Başkanımız sahipleniyor ve dokunuyor. Bu projede birçok şehrin borsalarında 20 liraya alınan ürünü 45 liraya alıyoruz. Üreticilerimizin çocuklarını kendi köylerinde büyütmelerini ve üretimden kopmamalarını sağlıyoruz” dedi.