Haber

KıbrısGizli Bilgisi: Oligarklar yaptırımlardan nasıl kaçtı?

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) yeni “Kıbrıs Gizli” araştırması, Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs’taki finansal hizmet sağlayıcıların, yaptırım tehdidi nedeniyle Rus oligarklarının milyarlarca dolarlık servetinden nasıl kaçtığını ortaya çıkardı. Bu aynı zamanda Kıbrıs’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in destekçileri için önemli bir finans ve gizlilik merkezi olarak oynadığı role de ışık tutuyor.

Rus oligarklar ve milyarderler yıllardır yatırımlarını Güney Kıbrıs üzerinden yapılandırıyor, imtiyazlı vergi oranından, intifa hakkı mülkiyetinden (şirketlerin nihai intifa hakkı sahipleri hakkında bilgi kamuya açık değildir) ve yakın zamana kadar Kıbrıs vatandaşlığı vermeyenlere Kıbrıs vatandaşlığı veren bir vatandaşlık programından yararlanıyor. Kıbrıs’ta mülk satın alarak AB vatandaşları. Bundan faydalandıkları aslında bir sır değil.

Ancak Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, Kıbrıslı offshore hizmet sağlayıcılarının bir zamanlar gösterişli müşterilerinin yıllar içinde oluşturmasına yardım ettiği zenginlik, Putin rejimini zayıflatmaya çalışan dünya çapındaki hükümetlerin hedefi haline geldi. Ukrayna’ya yönelik saldırıların başlamasının ardından birçok Batılı örgüt ve ülke, Kremlin destekçilerine uyguladığı yaptırımları sertleştirdi.

DW TURKISH SIZDIRILAN BELGELERİ İNCELEDİ

Kıbrıs Gizli soruşturması, ICIJ ve Paper Trail Media tarafından yürütülen, yedi farklı sızıntıdan elde edilen 3,6 milyondan fazla belgeye dayanan küresel bir işbirliğidir.

ICIJ’nin sızdırılan kayıtlar üzerinde yaptığı analiz, 2014’ten bu yana yaptırım uygulanan Rusların sahip olduğu veya kontrol ettiği bilinmeyen bölgelerde kayıtlı yaklaşık 800 şirket ve tröst ortaya çıkardı. Bunlar arasında Rus holdinglerinin ana şirketleri, Severstal ve Evraz gibi Rus holdinglerinin yan kuruluşları, mülk satın almak, kiralamak için kullanılan şirketler yer alıyor. Modigliani ve Magritte gibi saygın ressamların tablolarının bulunduğu yatlar veya vakıflar.

Belgeler Kıbrıslı şirketler DJC Accountants, ConnectedSky, Cypcodirect, MeritServus, MeritKapital ve Kallias and Associates’ten geldi. Kıbrıs kurumsal tescil belgelerini i-Cyprus adlı bir web sitesi aracılığıyla satan Dataset SIA adlı Letonyalı bir şirketten ek kayıtlar elde edildi. Aralarında DW Türkçe’nin de bulunduğu 67 medya kuruluşundan 270’in üzerinde gazeteci, sızdırılan belgeler üzerinde yaklaşık sekiz ay çalıştı.

Sızdırılan kayıtlar 1990’lı yılların ortalarından Nisan 2022’ye kadar uzanıyor. Şirket yapı şemaları, banka hesap başvuruları, KYC (Müşterini Tanı) belgeleri, vergi beyan formları, kurumsal kayıt sertifikaları ve e-posta alışverişlerini içeren bu kayıtlar, yaptırım uygulanan Ruslar tarafından kullanılıyor. oligarkların kendilerini, iş ortaklarını ve ailelerini zenginleştirmeleri ve bu süreçte Putin’in gücünü pekiştirmeleri gerekiyor. Kıbrıslı şirketleri ve tröstleri kullanarak yaptıkları yatırımların ayrıntılarını sağlar.

ICIJ tarafından yapılan bir analiz, Kıbrıs’taki profesyonel hizmet firmalarının son birkaç yılda, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından yaptırım uygulanan en az 25 Rus’a ve Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana yaptırım uygulanan en az 71 Rus’a ödeme yaptığını ortaya çıkardı. ‘ye finansal hizmet sağladığını ortaya çıkardı.

67 OLİGARK’A YAPTIRIM YAPILDI

ICIJ, yaptırım uygulanan bu 96 Rus’tan 67’sinin oligark olduğunu ve bunların çoğunun Forbes’un 2023 dünya milyarderleri sıralamasında yer aldığını tespit etti.

Oligark terimi, çoğunlukla sanayi, teknoloji veya bankacılık alanlarında servet biriktirmiş ve hükümet üzerinde bir miktar etkiye sahip olan bir grup güçlü Rus için kullanılıyor.

ICIJ ayrıca, yaptırım uygulanan Ruslardan 44’ünün, kamu görevlilerini veya devlete ait bir şirkette pozisyonu veya kontrol hissesi olan kişileri kapsayan siyasi nüfuz sahibi kişi (PEP) kategorisinde olduğunu belirledi.

ICIJ tarafından analiz edilen offshore hizmet sağlayıcıları Kıbrıs merkezli olmasına rağmen hizmet sundukları şirketlerin tamamı adada kayıtlı değil.

Kıbrıs merkezli firmalar ayrıca müşterilere, düşük vergi rejimleri ve kurumsal mülkiyetin anonimliğini sağlayan, şirket bilgilerine erişimi sınırlayan ve mali suiistimallere karşı daha toleranslı olabilen ülke ve bölgeler olan ayrılmış yetki alanlarında kayıtlı şirketlerle ilgili işlerin yürütülmesinde yardımcı olur. ICIJ, Kıbrıs Gizli Bilgileri sızıntılarının elde edildiği firmalardan biri olan ConnectedSky vakasında, merkezleri Britanya Virjin Adaları, Marshall Adaları, Seyşeller, Hong Kong ve Belize’de bulunan şirketleri belirledi.

Kıbrıs hükümet sözcüsü ICIJ’in sorularına yanıt olarak, “2013 yılından bu yana Kıbrıs ısrarlı çabalar gösterdi ve bankacılık sektörünü istikrara kavuşturmayı başardı; hem kara para aklamayla mücadelede hem de yaptırımların uygulanmasında en iyi yargı bölgelerinden biri haline geldi.” dedi.

Bugün ülkenin “güçlü ve sağlam bir çerçeveye sahip olduğunu ve bankacılık sektörünün uluslararası düzeyde en sıkı düzenleyici çerçevelerden birini uyguladığını” belirten sözcü, bu görüşün Avrupa Komisyonu’nun 2015 incelemesi, Avrupa Konseyi’nin ana düzenlemesinin 2022 incelemesi tarafından desteklendiğini söyledi. Kara para aklamayla mücadele danışma birimi ve ABD’nin Dışişleri Bakanlığı’nın çeşitli değerlendirmeleriyle desteklendiğini savundu.

ABRAMOVICH VE CHEALSEA DA BELGELERDE

İngiltere, Kıbrıslı profesyonel mali müşavir Demetris Ioannides’i Nisan ayında yaptırımlar listesine almıştı. Ioannides, Rusya’nın önde gelen oligarklarından biri olan Roman Abramovich’in, Putin’in Ukrayna’yı yasadışı işgali sonrasında kendisine yaptırım uygulanmadan önce 760 milyon £’dan fazla varlığı saklamak için kullandığı şaibeli açık deniz yapılarının hazırlanmasından sorumlu tutuldu.

Kıbrıs Gizli soruşturması, Ioannides’in sahibi olduğu MeritServus’un süreçlerine ışık tutuyor.

ICIJ veri analizine göre MeritServus, Rus oligarkların sahip olduğu 100’den fazla Kıbrıslı şirket ve tröstün günlük işlerini yürütüyor. Belgeler aynı zamanda şirketin Abramovich ile olan bağlantısının boyutunu da ortaya koyuyor.

Putin rejimine yakınlığı nedeniyle Batılı hükümetler Abramoviç’i Ukrayna’daki savaşın önemli bir destekçisi olarak gösteriyor.

57 yaşındaki Abramovich, 1990’ların sonlarından bu yana Putin’in yakın çevresinin bir üyesiydi. Çelik endüstrisi devleri Evraz ve Norilsk Nickel’in hisselerine sahip olan Rus milyarder, eski parlamento üyesi ve 2000-2008 yılları arasında Chukotka bölgesinin valisiydi.

Forbes’un yayınladığı listeye göre 9 milyar dolarlık servete sahip olan Abramovich, kamuoyunda çoğunlukla yat filolarının sahibi ve 2003 yılında satın aldığı İngiltere Premier Lig takımı Chelsea’nin sahibi olarak biliniyordu. Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra. Abramovich, İngiltere’nin yaptırımına maruz kaldı ve kulübü satmak zorunda kaldı.

ICIJ, Abramovich’in sahip olduğu veya kontrol ettiği ve MeritServus’un hizmet sağladığı 210’dan fazla şirket ve tröst belirledi. Bu şirketlerin 91’i Britanya Virjin Adaları’nda, düzinelercesi ise Man Adası, Jersey ve Aruba’da kayıtlıydı.

Sızan belgelere göre MeritServus, Kıbrıs’ta Abramovich’in sahip olduğu veya kontrol ettiği en az 14 tröstün yönetimine yardımcı oldu. Bu çalışma bazen Ioannides’in kariyerinin başlarında kurduğu, dünyanın en büyük muhasebe firmalarından biri olan ve Büyük Dörtlü olarak anılan Londra merkezli Deloitte’un Kıbrıs şubesiyle birlikte yürütülüyordu.

Kıbrıs Gizli soruşturması ayrıca Abramovich’in offshore şirketler aracılığıyla Chelsea kulübü adına on milyonlarca sterlin tutarında ödeme yaptığını da ortaya çıkardı. Ödemeler 10 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Bu bulgular, bir zamanlar Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi olan Abramovich’in kulübün başarısını nasıl finanse ettiği konusunda soruları gündeme getiriyor.

Dört spor avukatı, ICIJ ortağı The Guardian’a, bu tür ödemelerin, bir kulübün geleceğini riske atabilecek dikkatsiz harcamaları önlemeyi amaçlayan Premier Lig’in finansal adil oyun veya FFP kurallarını ihlal etmiş olabileceğini söyledi. Bu kurallar aynı zamanda finansal dopingi önlemek, yani Abramovich gibi zenginlerin kendi paralarını kullanarak haksız rekabete yol açmasını engellemek için de yazılmıştı.

The Guardian’a konuşan avukatlar, Kıbrıs Gizli soruşturmasında ortaya çıkan süreçlerin, Chelsea’nin offshore firmalar tarafından karşılanan harcama limitlerine dahil edilmesi gereken ödemeleri içermiş olabileceğini söyledi. Bu, kulübün izin verilenden daha fazla harcama yaptığı anlamına gelebilir.

Abramovich’in temsilcileri ICIJ’in gönderdiği sorulara yanıt vermedi.

PWC’NİN MORDASHOV ŞİRKETLERİNDEKİ ROLÜ

Kıbrıs Gizli soruşturması aynı zamanda Londra merkezli küresel muhasebe devi PricewaterhouseCoopers’ın (Dört Büyükler’den biri olan PwC) Kıbrıs şubesinin ve ilgili şirketlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e en yakın oligarklardan bazılarının servetini yönetmedeki rolünü de ortaya çıkardı.

ICIJ, PwC’nin son birkaç yılda Rus oligarklarına ait toplam 38 şirketi denetlediğini ortaya çıkardı; bunlar arasında Rus çelik patronu Alexey Mordashov’un sahibi olduğu 25 Kıbrıs ve İngiliz Virgin Adaları şirketi de bulunuyor.

Forbes’a göre, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına yanıt olarak Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık tarafından yaptırım uygulanan birkaç Rus oligarkından biri olan Mordashov’un net serveti 21 milyar dolar.

Mordashov’un ana şirketi Severstal, diğer şeylerin yanı sıra Rus ordusu için zırhlı araçlar ve denizaltılar için çelik üreten ülkenin en büyük çelik üreticilerinden biriydi.

ICIJ’in Pandora Papers araştırması, PwC’nin, Mordashov’la bağlantıları olan bir holding şirketinin Britanya Virjin Adaları’nda ve diğer gizlilik bölgelerinde 65’ten fazla paravan şirket kurup yönetmesine yardımcı olduğunu gösterdi. Bu offshore şirketlerine kayıtlı varlıklar arasında Mordashov’un 213 metrelik yüksek hızlı yatı, özel jeti ve tüm dünyayı kapsayan yatırım portföyü de vardı.

Kıbrıs Gizli araştırmasına göre, AB’nin Mordashov’a yaptırım uygulamasından bir gün sonra 1 Mart 2022’de PwC Kıbrıs ile bağlı olduğu offshore hizmet sağlayıcısı Cypcodirect arasında “ACİL” ve “LÜTFEN ONAYLAYIN” ifadelerinin yer aldığı yazışmalar yapıldı. yakın işbirliği içinde.

TUI GROUP’TA HİSSE DEVRİ İLE İLGİLİ İNCELEME

Yazışma, Alexey Mordashov’un bir Alman seyahat şirketi olan TUI Group’taki 1,4 milyar dolarlık yatırımını AB’nin Mordashov’un karısı olarak tanımladığı Marina Mordashova’ya devrederek yaptırımlardan kaçmasına yardım etme teklifinin bir parçasıydı. Üç ay sonra, Haziran 2022’nin başında Marina Mordashova’ya da ABD ve AB tarafından yaptırım uygulandı.

Alman hükümeti ve TUI, paylaşım süresini geçersiz ilan etti. Kıbrıs maliye bakanlığından bir yetkili Kasım ayında Paper Trail Media’ya verdiği demeçte, Kıbrıs hükümetinin de konuyla ilgili ceza soruşturması başlattığını söyledi. Şirket, yazılı açıklamasında şunları söyledi: “PwC’nin Kıbrıs’ta böyle bir cezai soruşturma yürütüldüğünden haberi yok.”

PwC, Kıbrıs Gizli’nin ifşaatlarına yanıt olarak yaptığı açıklamada, firmanın ağ genelinde “en yüksek profesyonel standartları” korumayı hedeflediğini ve bu standartları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali de dahil olmak üzere “değişen koşulları” yansıtacak şekilde güncellediğini söyledi.

Mordashov’un sözcüsü Anastasia Mishanina, yaptığı yazılı açıklamada, “Stok periyodu ve düzenleyici bildirimlere ilişkin tüm bilgiler prosedür gereği ilgili makamlara iletilmiş ve yasal olarak gerekli olduğu ölçüde kamuya açıklanmıştır” dedi ve ekledi:

“Uzun kariyeri boyunca, ne Bay Mordashov ne de yönettiği şirketlerin hiçbiri Avrupa, Rusya veya başka herhangi bir yargı alanındaki herhangi bir yasayı ihlal etmedi.”

PwC dosyalarını inceleyen Uluslararası Şeffaflık Örgütü avukatı Kush Amin’e göre, PwC’nin Mordashov ile yaptığı çalışma “yüksek riskli bireylerin yaptırımların etkilerinden kaçınmasına yardımcı olma konusunda açık bir isteklilik olduğunu gösteriyor.”

RUSYA UZMANI ALMAN GAZETECİNİN SAKLI SÖZLEŞMESİ

Kıbrıs Gizli’nin ifşaatlarından biri, çok satan bir kitap yazan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında ödüllü bir belgesel çeken, Almanya’nın deneyimli gazetecilerinden Hubert Seipel ile ilgili.

Kıbrıslı bir finansal hizmet sağlayıcısından sızdırılan belgeler, Seipel’in, yakın bağları olduğu iddiasıyla ABD ve Avrupa’da yaptırımlara tabi olan Rus oligark Alexey Mordashov’a bağlı bir paravan şirketten son beş yıl içinde yaklaşık 700.000 dolar “sponsorluk” almayı kabul ettiğini gösteriyor Kremlin’e. yaptığını ortaya koyuyor.

ICIJ ortakları Paper Trail Media, Der Spiegel ve ZDF için çalışan Alman muhabirlerin ortaya çıkardığı sponsorluk anlaşması, Mordashov’un çelik şirketi Severstal için çalışan avukat Dmitry Fedotov’un tanıklığında imzalandı.

Hubert Seipel’in son kitabı “Putin’in Gücü”, yazarını “Başkan’a doğrudan, kişisel erişimi olan tek Batılı gazeteci” olarak tanımlıyor. Yayınevinin internet sitesinde yer alan özette, “Vladimir Putin’i Hubert Seipel kadar tanıyan neredeyse yok” deniliyor.

Paper Trail Media’ya yaptığı açıklamada gazeteci Seipel, Mordashov’un kitaplarına sponsorluk yaptığını kabul etti ancak çalışmalarının meşruiyetini savundu. Seipel, “Mordashov, projelere kendi özel parasıyla sponsorluk yapan bir girişimcidir ve desteği yalnızca kamusal tartışmaya katkıda bulunmayı amaçlayan kitap projelerine yönelikti.” dedi. Belgeselleri veya televizyon röportajları için üçüncü şahıslardan herhangi bir ödeme almadığını söyledi. (DW Türkçe)

samsat-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk türbanlı eskort istanbul kızlar
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler