Haber

ABD-Çin ilişkilerini raydan çıkaran “mücbir sebep”: Yüksek irtifa balon krizi

ABD havaalanında tespit edilen Çin yüksek irtifa balonu, iki ülkenin aralarındaki rekabetin çatışmaya dönüşmemesi için adım atmasının beklendiği bir dönemde yeni bir krize neden oldu.

ABD istihbarat amaçlı olduğundan şüphelendiği balonu karasuları üzerinde düşürdü. Balonun sivil amaçlı ve meteorolojik araştırmalarda kullanıldığını savunan Çin, düşürülmesini protesto etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in 5-6 Şubat tarihlerinde yapmayı planladığı Pekin ziyaretini ertelemesine neden olan balon krizi, Washington’un güç kullanması ile tırmanmaya devam etti.

Çin’in uçağın sivil amaçlı bir meteoroloji balonu olduğu, hava şartları nedeniyle rotasından saptığı ve kontrol kabiliyeti sınırlı olduğu için “zorlayıcı nedenlerle” ABD havalimanına girdiği açıklaması gerilimi azaltmasa da güvensizliği gözler önüne serdi. iki ülke arasında.

Son 72 saatteki gelişmeler, Soğuk Savaş yıllarında ABD ile Sovyetler Birliği arasında “U-2 Olayı” olarak bilinen casus uçağı krizini anımsatan bir seyir izledi. O dönemde Amerikan ordusunun “Lockheed U-2” tipi casus uçağının Sovyetler Birliği toprakları üzerinde düşürülmesi ve pilotunun yakalanması, Soğuk Savaş’ı derin bir bunalım yaratarak şiddetlendiren bir olay olarak tarihe geçti. Sovyet-Amerikan bağlarında.

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, yüksek irtifa balonunun düşürülmesini protesto ederek, “ABD tarafı güç kullanımında ısrar ederek aşırı tepki gösterdi ve uluslararası kural ve gelenekleri açıkça ihlal etti.” ifadeleri kullandı.

ABD bunun bir “istihbarat balonu” olduğunu düşünüyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2 Şubat’ta Çin ile bağlantılı olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD anakarası üzerinden uçtuğunu ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini duyurdu.

Balonun, ortasında uzun menzilli füze depolarının bulunduğu Montana eyaletindeki bazı hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiğini kaydeden savunma yetkilileri, bölgede güvenlik sorunu yaratabileceği için balonu düşürmeyi tercih etmediklerini vurguladı. bölümlerin düşebileceği yerlere ancak müdahale seçeneğini gizli tuttular.

Yetkililer, ABD Lideri Joe Biden’ın konuyla ilgili bilgilendirildiğini ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in üst düzey komutanlarla konuyu görüştüğünü kaydetti.

Çin istihbarat balonlarının ABD hava sahasında ilk kez tespit edilmediğini belirten yetkililer, son yıllarda benzerlerine rastlandığını belirterek, Pekin Büyükelçiliği aracılığıyla Çinli mevkidaşlarını sorunun ciddiyeti konusunda uyardılar.

Çin’den “meteoroloji balonu” açıklaması

Çinli sözcüler ertesi gün yaptıkları ilk açıklamalarda iddiaları doğrulamak ya da yalanlamaktan kaçındı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, “Veri toplamaya ve olayı doğrulamaya çalışıyoruz.” dedi. söz konusu.

Sözcü Mao, “Sorumlu bir ülke olarak Çin, uluslararası hukuka uygun hareket ediyor. Herhangi bir ülkenin egemenliğini ve hava sahasını ihlal etmeyi düşünmüyoruz. İlgili tarafların konuyu soğukkanlılıkla ele alacaklarını umuyoruz.” ifadeleri kullandı.

Ancak gün içinde Dışişleri Bakanı Blinken’in sorun nedeniyle 5-6 Şubat’taki Pekin ziyaretini erteleyeceği yönündeki duyumların ardından Bakanlık gün içinde yeni bir yazılı açıklama yaparak balonun Çin’e ait olduğunu kabul etti.

Açıklamada, balonun Çin’e bağlı sivil bir uçak olduğu, meteorolojik araştırmalarda kullanıldığı ve rüzgarların sürükleyerek yanlışlıkla ABD havalimanına girdiği belirtildi.

Açıklamada, “Çin tarafı, uçağın ABD hava sahasına kasıtsız olarak zorlayıcı nedenlerle girmesinden üzüntü duymaktadır” denildi. kelimeler yer aldı.

Açıklamada, Çinli yetkililerin “mücbir sebeplerden” kaynaklanan beklenmeyen sorunun çözümü için ABD tarafıyla yakın irtibatı sürdürecekleri kaydedildi.

“Tahmin edilemeyen sebep”

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, balonun ABD havalimanına girmesinin amaçlanmadığını vurgulamak için “mücbir sebep” kelimesini iki kez kullanması dikkat çekti.

Sözleşmeler hukukunda, Fransız kökenli “mücbir sebep”, tarafların iradesi ve kontrolü dışında oluşturulmuş kurallar çerçevesinde sözleşmelerin tek taraflı veya çift taraflı olarak feshedilmesini gerektirecek mücbir sebepleri açıklayan şartları ifade eder; Savaş, salgın, doğal afet gibi tarafların kontrolünde olmayan faktörleri tanımlamak için kullanılır.

Washington açıklamadan tatmin olmadı.

Çin’in ABD hava sahasında tespit edilen yüksek irtifa balonunun bir hava balonu olduğu ve hava koşullarından dolayı sürüklendiği yönündeki açıklaması Pentagon’u tatmin etmedi.

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder günlük basın toplantısında, “Çin’in açıklamasının farkındayız, ancak bunun bir gözetleme balonu olduğunu biliyoruz.” dedi. söz konusu.

Ryder, balonun ABD’nin iç kesimleri üzerinde 60 bin fit yükseklikte uçmaya devam ettiğini ve aracı ABD ve Kanada’nın ortak Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı’nın (NORAD) takip ettiğini söyledi.

Balonun herhangi bir fiziksel tehdit oluşturmadığını anlatan Tuğgeneral Ryder, aracın hareket kabiliyetine sahip olduğuna vurgu yaptı.

Blinken’in ziyareti ertelendi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bakan Blinken’in 5-6 Şubat tarihlerinde yapmayı planladığı Pekin ziyaretinin ABD havaalanında Çin ile ilgili “gözetleme balonu” tespit edilmesinin ardından iptal edildiğini bildirdi.

Yabancı yetkililer, Çin’in özür açıklamasının ancak havaalanında balon bulunmasının ABD’nin egemenliğine ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti ve kurumlar ile Kongre arasında yapılan istişareler sonucunda Blinken için şartların uygun olmadığı sonucuna varıldı. Çin’e seyahat etmek için.

Yetkililer, Bakan Blinken ve Müsteşar Yardımcısı Wendy Sherman’ın ziyaretin ertelenmesi kararını Washington’daki üst düzey Çinli yetkililere ilettiklerini kaydetti.

Çin’in en kıdemli diplomatı olan Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış Bağlantılar Komitesi Direktörü Wang Yi ile yaptığı telefon görüşmesinde Blinken, “Çin gözetleme balonunun hava sahasında bulunması açıkça ihlal ediyor” dedi. ABD’nin egemenliği ve uluslararası hukuk.”

Planlanan görüşmeleri mahvetti

Blinken, Wang’a, “Bu sorumsuz bir hareket ve Çin’in bu adımı planlanan seyahatimden hemen önce alma kararı, planladığımız kapsamlı görüşmeleri boşa harcadı” dedi. ifadeleri kullandı.

Çin’den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada Wang’ın, “Çin ve ABD’nin beklenmedik durumlar karşısında farklılıklarını yönetmesi ve yanlış kararlardan kaçınması gerektiğini” belirttiği bildirildi.

Blinken, Güney Koreli mevkidaşı Park Jin ile Washington’da yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, “Vang Yi’nin bunu doğrudan Pekin’deki üst düzey dış politika yetkilisi olarak benden duyması önemliydi,” dedi. söz konusu.

Balon krizinin, ikili ilişkileri ve iki ülke halkını ortak ilgilendiren birçok konuyu kapsayacak olan Pekin gezisinin amacını “baltaladığını” belirten Blinken, “Hava sahası ihlal edilen her ülkenin, hava sahası ihlal edildiğini düşünüyorum. Bu şekilde de aynı cevabı verecektir. Bu olay Çin’de olsaydı bunun yansımasını tahmin edebiliyorum.”

Şartlar elverdiğinde Pekin’i ziyaret etmeyi planladığını vurgulayan Blinken, ABD’nin balon krizi ve diğer konuları görüşmek üzere Çin ile iletişim hatlarını açık tutmak istediğini belirterek, şunları kaydetti:

“İlk adım bu istihbarat varlığını havalimanımızdan çıkarmak olacak, şu anda buna odaklanmış durumdayız. Dünya ABD ve Çin’in ilişkilerini makul bir şekilde yürütmesini istiyor. Biz de bu sorumluluk çerçevesinde hareket edeceğiz. Umarız muhataplarımız da bu istihbarat varlığının hava alanından çıkarılmasını isterler.” Çin’de de aynısını yapacak.”

“Biz hallederiz”

ABD Başkanı Joe Biden da hava sahasındaki Çin balonuyla ilgili ilk açıklamasında “Biz ilgileneceğiz” demişti. ifadesini kullandı.

Biden’ın sözlerinin ardından balonu düşürmek için hazırlıklar yapılmaya başlandı.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), “Savunma Bakanlığı’nın güvenlik çabalarını desteklemek için” Kuzey ve Güney Karolina eyaletlerindeki üç havaalanından gidiş ve geliş uçuşlarını askıya aldı.

FAA ayrıca Kuzey ve Güney Carolina kıyı şeridindeki hava sahasının kapatıldığını duyurdu.

ABD semalarındaki Çin “casus balonu”, Amerikan karasularında Atlantik Okyanusu üzerinde belirdiğinde ABD askeri jet uçakları tarafından düşürüldü.

ABD basınında yer alan haberde, F-22 savaş uçağından atılan “AIM-9X Sidewinder” tipi füzenin balona çarptığı bildirildi. Balonun havada patladığını ve balona bağlı ekipmanların düştüğünü gösteren görüntüler sosyal medyada yayıldı.

Düşmek için doğru zamanı beklediler

ABD Lideri Joe Biden, 1 Şubat’ta balonun varlığından ilk haberdar edildiğinde balonun bir an önce indirilmesi talimatını verdiğini ancak kimseye zarar vermemek için uygun anı beklediklerini söylemişti.

“Balonla ilgili bilgi aldığımda (1 Şubat’ta), ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) balonu mümkün olan en kısa sürede düşürmesi talimatını verdim.” Biden, Savunma Bakanlığı’nın balon anakara üzerindeyken kimseye zarar vermemek için “en uygun zamanı” beklediğini belirterek, bu anın balonun Atlantik kıyısında 12 millik karasuları içerisinde uçtuğu an olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri.

Savunma Bakanı Austin de yaptığı açıklamada, “Çin’in ABD anakarasındaki stratejik bölgeleri gözetlemek için kullandığı balon ABD karasuları üzerine düşürüldü.” ifadesini kullandı.

“Üç okul otobüsü büyüklüğünde” olduğu belirtilen ve 60 bin fit irtifadan uçan balondan geriye kalan enkazı toplama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Çin balonun patlatılmasını protesto etti

Çin, ABD’nin istihbarat amaçlı olduğundan şüphelendiği bir Çin yüksek irtifa balonunu düşürmesini protesto etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin, ABD’nin sivil bir İHA’ya karşı güç kullanmasından son derece memnun değil ve saldırıyı protesto ediyor” denildi. ifadeler yer aldı.

Çin tarafının, uçağın sivil amaçlı olduğunu Washington’a bildirdiğini, uçağın mücbir sebeplerle Amerikan havalimanına girmesinin tamamen tesadüf olduğunu ve konunun sakin, profesyonel ve ölçülü bir şekilde ele alınmasını açıkça talep ettiğini vurgulayan Bakan, açıklama dedi ki:

“ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü, balonun yerdeki personel için askeri veya fiziksel bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Bu koşullarda ABD tarafı, güç kullanımında ısrar ederek aşırı tepki gösterdi ve uluslararası kural ve gelenekleri açıkça ihlal etti. “

Açıklamada, Çin’in olaydan zarar gören şirket ve kurumların yasal hak ve menfaatlerini koruyacağı ve gerekli yansımaları yapma hakkını saklı tutacağı belirtildi.

Krizin iki ülke arasındaki jeo-stratejik ve ekonomik rekabetten kaynaklanan gerilimleri daha da derinleştireceği varsayılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk türbanlı eskort istanbul kızlar
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler